Чертежи и карта на брюкселското летище "Завентем", където на 22 март бе извършен кървав терористичен акт, са били намерени в компютри и USB в квартира на терористи в атинския квартал "Панкрати" по време на обиск през януари 2015. Това съобщава гръцкият телевизионен канал "Скай", като се позовава се на полицейски източници.

В квартирата през януари 2015 г. живял Абделхамид Абауд, организатор на атаките в Париж през ноември 2015 г. Всички материали, намерени в "Панкрати" и в друга квартира в района "Сеполия", са били предадени на белгийските власти, които установили наличието на ДНК на джихадиста. Тогава Абауд изчезнал по вина на белгийските власти, твърди телевизията.

ТВ каналът твърди, че белгийските власти се обърнали към гръцките си колеги с молба да установят личността на човек, ползващ телефон от района "Панкрати" за координация на джихадистки ядра в белгийския град Верве. Десетина дни след това белгийските сили за сигурност проведоха мащабна антитерористична операция във Верве. Белгийците са знаели, че това е Абауд, но не предприели нищо до мащабната полицейска акция и така му предоставили възможност да се скрие, твърди гръцкият ТВ канал.

На 17 и на 19 януари гръцката полиция намерила квартирите на Абауд в "Панкрати" и "Сеполия". Тогава били задържани алжирецът Омар Дамас, който бил предаден на Белгия, и още един човек от сирийски произход. По-късно той бил освободен, след което изчезнал.

Десет дни по-късно белгийците информирали гръцките си колеги, че смятаният за сириец мъж, се е оказал французин – известен вербовчик на джихадисти в Европа.

По непотвърдена засега информация изчезналият французин е Реда Крике, който бе арестуван в четвъртък в парижкото предградие "Аржантьой" по подозрение в съпричастност към белгийско-френската терористичната клетка.