От 1 юли най-големият австралийски град Сидни захранва своите светофари, спортни съоръжения, обществени сгради и дори историческата зала на общината със 100% възобновяема енергия от местни източници. Този преход към „чиста енергия“ е струвал на 60 милиона долара и се очаква да спести на града по повече от половин милион долара от годишните сметките за електричество за следващите 10 години.

Новият енергиен план ще позволи на града да намали вредните си емисии с около 20 000 тона годишно, което е еквивалент на потреблението на енергия на 8000 домакинства.

Откъде идва „зеленият“ ток?

Една вятърна и две соларни ферми са трите източника, които осигуряват възобновяемата енергия. Голямата част от нея ще бъде осигурявана от вятърната ферма. От нея ще бъде захранван един от най-енергоемките сектори в програмата – 23 000 светофара. В Сидни успяха да оборудват 6000 от тях с диодни светлини, а съвсем скоро по-икономични ще станат още 12 000 инсталации.

Снимка: БГНЕС

Слънчеви панели също са инсталирани върху множество обществени сгради, като до средата на 2021 г. се очаква те да достигнат 7800. Соларните решения като това биха могли да осигурят допълнителна енергия, с която да се гарантира устойчивостта на електрическата мрежа при преминаване към ВЕИ.

Нужни са батерии и то големи

Не създаването на възобновяемата енергия, а складирането и разпространението ѝ по възможно най-ефективен начин,  е проблемът, който възниква в осъществяването на тази новоприета енергийна концепция. Поради географското разположение на Австралия и голямото разстояние между градовете, както и остарялата инфраструктура, съществува голяма опасност 67 GW от възобновяемата енергия да бъде загубвана по линията на разпространение.

За да се предотврати това, Siemens и AES планират да изградят две гигантски акумулаторни станции с по 250 MW/125 MWh, които да служат за „виртуална преносна линия“ между големите градове. Целта – да може да се посрещнат пикове в потреблението без претоварване на инфраструктурата.

Грижа за природата, грижа за хората

Сидни започва да работи по концепцията за намаляване на вредни емисии още през 2016 г., когато приема и план за намаляване на въглеродните емисии с 70% до 2030 г. Местните власти изчисляват, че това ще бъде възможно 6 години по-рано благодарение на преминаването към 100% възобновяема енергия за обществени нужди.

Важен фактор при избора на източници е бил те да бъдат месни, за да се осигурят и работни места в региона.