Руски официални лица са предложили „безпрецедентно сътрудничество“ на Съединените щати за разработването на ефективна ваксина за COVID-19, но от Вашингтон твърдо отказали, твърдят източници на Си Ен Ен.

Само преди дни Москва официално обяви, че пуска в производство първата ваксина за новия коронавирус. Около нейната ефективност има много въпроси и научната общност е скептично настроена.

Според данните на Си Ен Ен руснаците предложили на бюрото, което отговаря за ускоряването на процеса по създаване на ваксина, помощта си, но „Щатите не били отворени към тази възможност“.

„Има сериозно чувство на недоверие спрямо Русия от американска страна. Смятаме, че технологии – включително ваксини, тестване и лечение – не се приемат от Щатите именно заради това недоверие“, коментира руският източник на Си Ен Ен.

Прессекретарят на Белия дом Кайли МакЕнани заяви, че президента Доналд Тръмп е подробно информиран за новата руска ваксина, но „американските ваксини преминавали през сериозни тестове в трета фаза и много високи стандарти“.

Друг анонимен източник на медията коментира, че Щатите въобще не проявяват интерес към руската ваксина. „Няма никакъв начин да опитаме тази ваксина на маймуни, камо ли пък на хора“, заявил той пред Си Ен Ен.

От руска страна отговориха, че „по-добре Щатите да обмислят дали да не приемат ваксината ни“. „Ако нашата ваксина се докаже като една от най-ефективните, ще има много въпроси защо САЩ не са я проверили по-сериозно и защо политиката е попречила на достъпа до ваксина“, коментират от Русия.

Основният проблем с руската ваксина, който изтъкват експерти е, че има прекалено малко данни за нейната ефективност. Не са публикувани и резултати от направените до момента тестове.