Ще отнеме месеци, докато брюкселското летище „Завентем”, което стана обект на терористична атака, започне да работи отново с пълен капацитет. Това предупреди изпълнителният директор на летището Арно Фейст, цитиран от Би Би Си.

Той се надява летището да заработи при 20% от капацитета си в сряда.

В момента се правят тестове, за да се прецени дали полетите могат да бъдат възобновени.

Европейските институции в белгийската столица отвориха отново днес при засилени мерки за сигурност. В Европейския парламент се прави щателна проверка на багаж и превозни средства. Много събития, които не се организират от европейските институции, са спрени.

Около 800 служители на летище „Завентем” се върнаха на работа в понеделник, за да изпробват въведените допълнителни мерки за безопасност.

Летището ще може да отвори само ако правителството даде зелена светлина за това., като първоначално ще се допускат само между 800 и 1000 пътници на час при нормални около 5000.

„Въпреки че структурата на сградаъа не е разрушена, ще трябва да бъде изградена наново – от климатиците до гишетата за регистрация, и това ще отнеме месеци”, коментира изпълнителният директор.

Полицията поднови търсенето на третия от атентаторите, които е избягал от летището, след като освободи заподозрения Фейсал Шефу заради липса на доказателства.

Смяташе се, че именно той е човекът с шапката и светлото яке, когото показват кадрите от камерите за видеонаблюдение.

Фейсал Шефу има надеждно алиби и категорично не е "човекът с шапката", заснет от камерите за видеонаблюдение на брюкселското летище преди експлозиите, заяви по-рано днес неговият адвокат, цитиран от Ройтерс.

35 души бяха убити, а 96 пострадали са в болница след атентатите в белгийската столица на летище „Завентем” и на метростанция, за които отговорност пое „Ислямска държава”. Десетки пострадали остават в критично състояние.

Междувременно Си Ен Ен разпространи кадри от дискотека в Брюксел, където двама от парижките атентатори - братята Абдеслам, се забавляват.

Салах танцува на песен на любимия си рапър Лакрим, а Брахим държи цигара и прегръща русо момиче.  Месец по-късно Брахим се взривява в Париж.