Страните от Шесторката (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) и Иран не успяха да постигнат споразумение по ядрената програма на Техеран, съобщи министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс след приключването на продължилия 3 дни пореден кръг от преговорите, които се състояха в Женева.

Въпреки разговорите между американския държавен секретар Джон Кери и иранския му колега Джавад Зариф, които продължиха часове, до консенсус не се стигна.
Следващият кръг от преговорите за иранската ядрена програма ще се проведе на 20 ноември, обяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън, цитирана от АФП.

"Постигнат бе значителен напредък, но някои спорни въпроси остават", заяви Ащън след проведените преговори между представителите на Иран и "шесторката".

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф уточни, че не е разочарован от преговорите, макар че на тях не е постигнато споразумение. Според него те представляват база за придвижване напред на въпроса.
Руският външен министър Сергей Лавров пък коментира, че преговарящите са решили преговорите да продължат на равнище политически директори, като работата ще се води на принципа на поетапността и взаимността. "

Целта на преговорите е да бъде съгласувано замразяване на части от иранската ядрена програма в замяна на смекчаване на някои от западните санкции срещу Техеран.