Големи групи от имигранти продължават да прииждат в пограничния турски град Одрин, близо до границата с България.

В момента в района се намират около 1000 бежанци, но те са под контрола на полицията, увериха местните власти. Взети са допълнителни мерки за охрана на границите - миналата нощ бяха върнати около 4 хил. души.

Няколкостотин мигранти тръгнаха пеша от Истанбул към Одрин, след като истанбулската полиция спря пътуващите натам автобуси.

Около 2 хил. имигранти са блокирали централната автогара в Истанбул. Някои от тях казват, че са готови да тръгнат пеша към границата с Гърция, до която има 300 километра. Други заплашват, че ще организират протести и блокади на магистралата за Одрин.

Няма данни, че бежанците от Одрин ще тръгнат към нас, увериха от Министерството на вътрешните работи.

В последното денонощие обаче е регистриран опит на голяма група от над 250 души да влезе в страната ни от Турция, но те са се прибрали във вътрешността на южната ни съседка. През изминалото денонощие са задържани 54 души, които са опитали да влязат в страната, 21 един от тях са хванати на граничните пунктове.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова увери, че имаме строг контрол на границите.

По нейна информация данните от вчера са за относително малък брой, които са преминали границата и са заловени като нелегални имигранти. Задържаме и тези, които успяваме да заловим на изхода от нашата граница и също ги регистрираме, уточни Бъчварова.

Бъчварова посочи, че бюджетът на МВР е изключително натоварен и от актуалните задачи на министерството във връзка с бежанската криза.