Агенцията за национална сигурност на САЩ може да е подслушвала бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, докато той е бил начело на правителството. До това заключение стигат радио-телевизионната компания NDR и в. "Зюддойче цайтунг" след журналистическо разследване.

Според медиите, причината за наблюдението на Шрьодер е била неговата твърда позиция срещу инвазията на САЩ в Ирак. За последно през 2002 г. Агенцията за национална сигурност включва тогавашния канцлер в списъка на лицата и организациите, обект на шпионаж.

По думите на самия Шрьодер , до разкритията на Едуард Сноудън той не е имал представа за мащабите на електронния шпионаж от страна на САЩ. "Тогава не бих си и помислил, че ме подслушват американските тайни служби", заяви бившият канцлер пред NDR. Според радио-телевизионната компания, един от документите , публикувани от Сноудън, потвърждава предположенията на журналистите.

През есента на миналата година медиите съобщиха, че американското разузнаване е подслушвало телефона на канцлера Ангела Меркел. Освен това стана известно, че американските и британските разузнавателни служби са събирали личната информация за гражданите на Германия.