САЩ предупредиха днес в ООН, че ако Съветът за сигурност не успее да наложи прекратяване на огъня в Сирия и конкретно в района на Източна Гута край Дамаск, Вашингтон е готов да действа (сам), ако е необходимо, предаде Ройтерс.

„Това не е пътят, който предпочитаме, но е път, който сме показали, че ще поемем и сме готови да следваме отново”, каза постоянната представителка на САЩ в Световната организация Ники Хейли на днешното заседание на Съвета за сигурност.

Малко преди това американската делегация разпространи проект за резолюция с искане за 30-дневно прекратяване на военните операции в Дамаск и неговите предградия, където силите на сирийския президент Башар Асад, подкрепяни от Русия и Иран, твърдят, че атакуват терористични групи, обстрелващи столицата.

„Когато международната общност системно не успява да действа, има времена, когато държавите са принудени да предприемат самостоятелно действия”, каза Хейли.

Тя напомни, че през април 2017 г. САЩ нанесоха удар по военновъздушна база на сирийските правителствени сили, от която според западните страни излетели самолетите за химическата атака в град Хан Шейхун. „Днес повтаряме това предупреждение”, добави тя.

Съветът за сигурност прие с единодушие на 24 февруари резолюция с настояване за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия. Русия тогава каза, че Съветът за сигурност не може да наложи спиране на огъня без споразумение между враждуващите страни.

Днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш информира Съвета за сигурност за изпълнението на тази резолюция. Той отбеляза, че огънят не е прекратен нито в Източна Гута, нито в провинция Идлиб, нито в Африн, нито в Дамаск.

„Въпреки някои ограничени хуманитарни доставки на стоки и жизненоважни услуги, доставящите конвои не са в безопасност, срещат спънки или не са допускани – констатира той. – Блокадите не са вдигнати… Доколкото знаем, нито един критично болен или ранен все още не е евакуиран.”

Гутериш изрази дълбоко разочарование от участващите в конфликта страни, които „с действие или бездействие, преднамерено или от безразличие” позволяват сраженията да продължават в тези райони, включително и в обсадената Източна Гута.

Руският представител в съвета Василий Небензя каза, че сирийското правителство „има всички права да се опита да отстрани заплахите за безопасността на своите граждани” и нарече предградията на Дамаск „гнезда на тероризъм”.

Според Ройтерс не е ясно кога американската проекторезолюция ще бъде подложена на гласуване в Съвета.