Русия и Сърбия потвърдиха постигнатите договорености във връзка с газопровода "Южен поток" и необходимостта проектът да бъде реализиран. "Всички приети досега решения остават в сила. Няма никакви промени в плановете", подчерта руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с колегата си Ивица Дачич.

Според руския дипломат, няма съмнения, че прекратяването на проекта е временно. "Южен поток" е единственото системно решение на проблема за снабдяването с газ на Югоизточна Европа", допълни Лавров и уточни, че с Дачич не са обсъждали цените на газа за Сърбия.

Сръбският външен министър от своя страна коментира, че Белград не вижда причини, които да не позволяват изграждането на газопровода, който трябва да премине и през сръбска територия. "Ако в Европа е направен "Северен поток", не виждам никаква причина да не бъде направен и "Южен поток", заяви той.

Що се отнася до строителството на другия газопровод на територията на Сърбия, който трябва да свърже градовете Ниш и Димитровград със София, който мнозина възприемат като конкурентен на руския проект, по думите на Дачич "това е отделен проект, който няма нищо общо с "Южен поток". Строителството му още не било започнало.

Проектът за тръбопровода Ниш-Димитровград-София се финансира от Европейския съюз. Споразумението за строежа му на стойност 120 милиона евро беше подписано от правителствените ръководители на Сърбия и България през 2012 г.

В началото на юни сръбският вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович заяви, че страната има нужда от още един газопровод освен "Южен поток", посочвайки именно Ниш-Димитровград-София.