Единственият оцелял пряк извършител на атентатите в Париж на 13 ноември Салах Абдеслам, който бе задържан в Брюксел в петък, казал при разпитите, че планирал нови терористични актове от белгийската столица. Това заяви днес министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс, цитиран от Асошиейтед прес.

Абдеслам казал, че "бил готов да рестартира нещо от Брюксел", и това може би е истина, посочи Рейндерс.

Той обясни, че белгийските власти приели това твърдение на джихадиста от групировката "Ислямска държава" сериозно, тъй като открили много оръжия, включително тежки, при първите обиски.

Снимка: Reuters

Освен това беше разкрита мрежа от хора около Абдеслам в Брюксел.

В събота Белгия официално обвини терорист №1 на Европа. Джихадистът ще отговаря за „терористични убийства и участие в дейността на терористична група“.

Франция обаче издаде нова европейска заповед за арест срещу Абдеслам - единствения останал жив пряк участник в атентатите в Париж, при които бяха убити 130 души.

Междувременно белгийският адвокат на заподозрения за планирането на парижките атентати Салах Абдеслам – Свен Мари заяви, че ще съди френския прокурор Франсоа Молин, съобщава германското издание "Фокус".

Снимка: Reuters

Причината е, че Молин е разпространил конфиденциална информация за неговия клиент, включително за отказа му да се взриви на стадиона, където на 13 ноември се изигра футболният двубой между отборите на Франция и Германия.

В интервю за телевизионната компания RTFB адвокатът Свен Мари определи действията на прокурора като „нарушение“, което не бива да остава без последици.

Париж разчита, че задържаният в Белгия Абдеслам ще бъде екстрадиран във Франция, където ще се изправи пред съда. Свен Мари обаче увери, че ще се бори по всякакъв начин срещу всеки опит на белгийските власти да предадат Абдеслам на французите.