Руският парламент прие днес на второ четене спорен законопроект, който декриминализира някои видове домашно насилие, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. 

С 385 гласа "за", два "въздържал се" и един "против" 450-местната Държавна дума премахна наказателната отговорност за физическо малтретиране на роднини, което не нанася телесни повреди, като я замени с административна отговорност.

За да влезе в сила законопроектът трябва да мине на трето четене в Думата, след което да бъде утвърден от горната камара – Съвета на федерацията, и подписан от президента Владимир Путин.

Активисти, противопоставящи се на законовата промяна, се бяха събрали на протест през сградата на Държавната дума. Онлайн са подадени над 200 хил. гласа против законпроекта.

Олга Баталина, един от авторите на законопроекта, отхвърли твърденията, че той създава имунитет за онези, които бият членове на семейството си.

"Наказателният кодекс все още предвижда наказателна отговорност за побойниците, но сега той ще бъде прилаган само за повтарящи се нарушения", каза тя по държавната телевизия. По думите ѝ онези, които "тероризират своите роднини, които го правят многократно, ще носят наказателна отговорност".

Телефонна анкета на държавната социологическа агенция ВЦИОМ, осъществена миналия месец, показва, че 19 на сто от руснаците окачествяват като "приемливо" човек да удари жена си, мъжа си или детето си "при определени обстоятелства".

Привърженици на декриминализирането на леките форми на домашно насилие, сред които и членове на пропрезидентската партия "Единна Русия", казват, че с промяната целят да защитят правото на родителите да възпитават децата си, както и да намалят държавната намеса в живота на семейството.

Активисти за правата на жените обаче заявяват, че това е назадничава стъпка.

"Този закон реабилитира домашните тирани", заяви Мария Мохова, изпълнителен директор на кризисния център "Сестри" в помощ на жертви на домашно насилие. По думите й посланието на законовата промяна е: "Нека да не наказваме онзи, който бие роднините си у дома, просто защото той има право да го върши".