Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка, само ден след като многохиляден протест в Букурещ поиска министър-председателят и вътрешният министър Габриел Опря да напуснат постовете си заради трагедията с нощния клуб "Колектив".

Протестите продължават и тази нощ, като жителите на Букурещ не са доволни от оставките. Освен Понта и Опря, оставка е подал и кметът на район 4-ти, в който се намира злощастният клуб. Хората нямат намерение да се връщат по домовете си.

В нощта на петък срещу събота при пожар в заведението, което е било претъпкано, но имало само един изход, загинаха над 30 души. Ранените са над 200.

"Имам задължението да отчета недоволството в обществото и желанието – легитимно – да поема по-голяма отговорност от собствениците на това заведение ("Колектив" – нощният клуб - б.ред.)

Хората искат повече и би било огромна грешка да пренебрегна желанието им.

Не искам и не мисля, че е справедливо, да остава отговорността на хората, които са били на място, на кмета или министрите. Готов съм да направя този жест, който голяма част от обществото очаква.

Днес подавам оставката си като премиер, както и оставката на правителството", заяви Понта, цитиран от Аджерпрес.

Румънският премиер в оставка увери, че гневът и болката на хората няма да бъдат изродени в "политически и властови игрички".

"Виктор Понта подава оставка. Някой трябва да поеме отговорността за това, което се случи. Ситуацията е сериозна и обещаваме бърза реакция", коментира по-рано и лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия.