В навечерието на вота лидерите на Републиканската партия в Камарата на представителите оттеглиха законопроекта за реформата в здравеопазването на САЩ, предаде Ройтерс.

Причината за изненадващата стъпка е недостиг на гласове въпреки лобирането от страна на Белия дом и съюзниците му в Конгреса.

Лидерите на републиканците планираха гласуване на мярката, след като президентът Доналд Тръмп прекъсна преговорите с колебаещите се представители на партията и постави ултиматум законопроекта да бъде подложен на вот в петък, независимо от изхода.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че законопроектът му за реформа на здравеопазването не е минал вчера поради липса на подкрепа от демократите, предаде Асошиейтед прес.

"Бяхме много, много близо", каза Тръмп пред репортери и посочи, че причината е в демократите.

В Камарата на представителите и Сената мнозинство има неговата Републиканска партия.

Той изказва също предположение, че скоро Законът за достъпни здравни грижи („Обамакеър”) ще рухне от само себе си, което щяло да принуди Демократическата партия да седне да преговаря с Републиканската.

Президентът заяви, че ако „Обамакеър” претърпи крах, той оставя вратата отворена за преговори с демократите за споразумение за изготвяне на общ законопроект.

Тръмп каза също, че има прекрасни отношения с партията си и че няма да каже нищо лошо по адрес на представителите й в Конгреса. Той обаче изрази известно учудване, че против законопроекта е било консервативното крило на Републиканската партия в Конгреса, известно като "Група на свободата в Камарата на представителите".

Тръмп каза също, че никога не бил заявявал, че ще премахне и замени закона в рамките на 64 дни (толкова изминаха от встъпването му в длъжност), въпреки че по време на предизборнаа си кампания нееднократно обещаваше да го отмени още в първия си ден на поста, отбелязва Асошиейтед прес.
"Имаше някои неща в този законопроект, които не ми харесваха особено", каза Тръмп, без да уточни кои, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.