Терористичния акт в турския град Газиантеп е дело на дете на 12-14 години, обяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Би Би Си. По-рано днес той обяви, че групировката "Ислямска държава" стои зад атентата.

Разкъсана жилетка с ескплозиви за извършване на самоубийствени атентати беше открита днес на мястото на снощното кърваво нападение.

При терористичния акт по време на сватбено тържество загинаха над 50 души, а над 94 бяха ранени.

Разследващите власти са идентифицирали 40 от загиналите.  На тържеството са присъствали много жени и деца. То било към края си и хората вече започнали да се разотиват, когато избухнала бомбата. Между ранените са и младоженците, които били от две сродни фамилии. Ако е било в по-ранен час, щеше да има повече жертви, съобщиха местните власти.

Руският президент Владимир Путин е изразил съболезнования на Ердоган заради гибелта на десетки турски граждани, съобщи пресслужбата на Кремъл. Путин също така потвърдил готовността на Русия да помага на Турция в борбата срещу тероризма, информира РИА Новости.

Германският канцлер Ангела Меркел също осъди нападението в Турция. "Отново невинни мъже, жени и деца станаха жертва на мерзка и злонамерена проява на насилие", обяви Меркел, предаде ДПА.

В съболезнователно съобщение, изпратено до турския премиер Бинали Йълдъръм, тя написа: "Нашите мисли са с жертвите и техните семейства Желая на ранените бързо възстановяване".