"Аз не съм диктатор или деспот". Това каза Ердоган турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за базираната в Катар телевизия Ал Джазира в отговор на въпрос за арестите след опита за преврат и обвиненията, че "разполага със силата да ръководи страната, както самият той намери за добре".

"Аз категорично отхвърлям подобни обвинения. Аз никога не бих използвал право, което не ми е дадено от турския народ. Аз не съм деспот или диктатор. Ако народът реши да се премине към президентска система, тогава ще изпълня дадените ми пълномощия. Аз не разполагам със силата да използвам право, което не ми дадено от Конституцията. Това е принципът на Тайип Ердоган. Искам целият свят да знае това", каза Ердоган в интервюто, цитирано от турския вестник "Миллиет".

Турция разполага с неоспорими доказателства, че Фетхуллах Гюлен е човекът, който е заповядал да бомбардират турския парламент в нощта на метежа на 15 юли, каза още Ердоган. В отговор на въпрос с какви документи разполагат турските власти, за да поискат от Вашингтон екстрадиране на Гюлен, който живее в Пенсилвания, Ердоган казва: "Ние отговорихме на Вашингтон, че главният обвинителен документ, с който разполагаме, са показанията на началника на Генералния щаб Хулуси Акар".

Ердоган описа Фетхуллах Гюлен като "не особено умен човек, който разказва пророчески притчи, разплаква слушателите си и ги манипулира". "Но, за съжаление, има такива, които му вярват, инвестираха големи капитали в него и използваха исляма. Самият той посочи в интервю пред една египетска телевизия, че има училища в 170 държави. В тях се обучават децата на лидерите, на отговорните личности на тези държави, за да ги подчинят на своите цели (на целите на движението на Гюлен "Хизмет" - бел. ред.)", посочи Ердоган.

По думите на държавния глава осуетеният опит за преврат е като земетресение, разтърсило страната, и Турция трябва да бъде готова за евентуални вторични трусове.

"Принудени сме да прочистим вертикално и хоризонтално всички елементи на ФЕТО /Фетхуллахистката терористична организация/. Прочистваме военните училища. Чистката в турската армия бе належаща. Министерството на отбраната, на здравеопазването ще укрепнат. Ние искаме армия, притежаващо високо самочувствие, но в същото време да бъде армия от хора, които обичат родината си до такава степен, че да бъде изключено да насочат танковете срещу собствения си народ. Ще изчистим държавата от всички елементи на ФЕТО и ще я построим отново, от нулата", каза Ердоган.

Той отново разкритикува мълчанието на Запада във връзка с опита за преврат. "Западът не показа, че е срещу направения опит за преврат. Не можем да простим тяхното мълчание. Само ни казаха: "преминахте премеждие". След това започнаха странни изказвания: "Арестувахте прекалено много хора, арестувате войници и прокурори". Вие нямате право да критикувате системата, без да сте разбрали какво точно става в Турция. Тези хора не са почтени. Дойде американският генерал (председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Джоузеф) Дънфорд, показахме му бомбардираната сграда на парламента. Кой я бомбардира? - "ФЕТО".

Правозащитната организация в Лондон ни критикува: "Защо арестувате този или онзи, защо ги съдите?". Аз им казвам: "Гледайте си работата, бъдете справедливи!". Нищо не може да оправдае въоръжен преврат срещу законно избрано правителство. Аз целувам по челото народа си, който развали този престъпен план", заяви пред Ал Джазира турският президент.

Ердоган говори и за предстоящото му посещение в Русия на 9 август за среща с руския президент Владимир Путин.

Като подчерта, че Путин му е позвънил на деня след пуча и е заявил позицията си срещу метежа, Ердоган обясни, че срещата е била планирана преди събитията на 15 юли. По думите на Ердоган с Путин ще обсъдят ситуацията в региона и сирийската криза. Турският президент отбеляза, че ще бъде придружаван от делегация.

"Визитата в Русия е важна за ситуацията в региона. Турция е важна и силна държава. Русия също е силна и голяма държава. Важно за региона е, че ще бъдем рамо до рамо. Русия, Иран, Ирак и Турция, даже Ливан, трябва да се съберат по проблема за кризата в Сирия", смята Ердоган.

Той критикува ЕС, че не изпълнява задълженията си по споразумението за миграцията. "Трябва да започне изпълнението на споразумението с ЕС за миграцията. Но, за да изисква от Турция да изпълни своите задължения, ЕС трябва преди всичко да изпълни дадените обещания.

Досега ЕС не е направил никаква стъпка в това отношение. Към момента в Турция пребивават три милиона сирийци и иракчани, които търсят убежище. Но за ЕС не съществува такъв проблем", отбеляза турският президент.

Ердоган посочи също, че Турция е предложила на ЕС на север от Сирия да се обособи коридор за доставка на хуманитарни помощи и забранена за полети зона. Турция е предложила също система от мерки за обучение на живеещите там хора, за да могат сами да се пазят, но предложенията не са били приети.

(БТА)