13 души загинаха, а над 100 бяха ранени в атентат в Барселона, при който ван влезе на оживения пешеходен булевард „Ла Рамбла” и над половин километър блъскаше хората, преди да спре.

Шофьорът е избягал пеша, няма данни да е бил въоръжен.

В ход е операция по издирването му.

Полицията обяви, че е задържала двама души, но нито един от тях не е нападателят, шофирал автомобила убиец. Със сигурност обаче са свързани с атентата, подчертават органите на реда.

Единият задържан е роден в испански анклав Мелиля, а другият е мароканец. Единият е бил задържан в Алканар, а другият – в Рипол. Арестът в Рипол е пряко свързан с атаката с микробуса.

Именно в този град е живял Дрис Укабир, за задържането на когото беше съобщено първо. Той се появи в местното районно управление, за да каже, че не е свързан с атаката в Барселона, а документите му са били откраднати. В местните медии има спекулации, че свързан с нападението може би е по-малкият му брат Муса, на 18 години.

Един човек е загинал, а други седем са ранени, един от които – тежко, при взрив в къща край Алканар (Тарагона), станал ден преди нападението в Барселона.

Къщата е изцяло съборена. По първоначална информация причината е голямо количество газ.

Сега полицията обяви, че този инцидент е бил свързан с атаката срещу пешеходците в каталунската столица.

Още два инцидента с автомобили и полицаи бяха докладвани след нападението на „Ла Рамбла”.

При единия „Форд Фокус” минал без да спре през контролен пункт на бул. „Диагонал” в Барселона и ударил полицай. Водачът опитал да избяга, но след няколкокилометрово преследване е бил застрелян в колата си.

В началото изглеждаше, че този случай може да е свързан с нападението на „Ла Рамбла”, но по-късно шефът на полицията в Барселона Жозе Луис Траперо отрече тази връзка.

На друг пункт още един испански полицай е бил ударен от кола, чийто водач е задържан.

Докато разследването на поредния голям атентат в Европа тази година продължава, Жозе Траперо обяви, че поне в близките часове други атаки не се очакват.

В Каталуня беше обявен тридневен траур.