Панамският адвокат Рамон Фонсека, от чиято кантора "Мосак Фонсека" изтекоха 11,5 млн.  документа за укриване на пари от богати и влиятелни хора по света, заяви, че фирмата му е станала жертва на вътрешна хакерска атака и че е подал жалба в прокуратурата, предаде Ройтерс.

"Новият въпрос би трябвало да бъде "кой разследва хакерската атака"? Ние сме озадачени, че никой не повдига този въпрос, въпреки, че тук е извършено престъпление", коментира адвокатът.  

Рамон Фонсека, който е един от партньорите основатели на "Мосак Фонсека", специализирана в създаване на офшорни компании, твърди, че фирмата не е нарушавала законите.

Всичките ни операции са законни, каза Фонсека пред Ройтерс.

Снимка: Reuters

Фирмата никога не е унищожавала никакви документи, нито е помагала на някого да укрива доходи, да не плаща данъци или да пере пари, продължи той.

Имейли на компанията, част от които бяха публикувани в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти, бяха извадени от контекста и тълкувани погрешно, каза панамският адвокат.

Изтеклите над 11,5 млн. документа предизвикаха възмущение по цял свят с разкритията как богатите и влиятелни хора могат да укриват парите си и да избягват плащане на данъци, докато много хора страдат от лишения и строги мерки за икономии, напомнят експерти. 

Междувременно германски вестник публикува информация, че сред клиентите "Мосак Фонсека" има наркобарони, както и лица или компании обект на европейски или американски санкции, разкри днес в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от Франс прес.

Според вестника в списъка с клиенти на фирмата фигурират наркотрафиканти от Мексико, Гватемала и Източна Европа, които са били обект на санкции.

В документите се появяват имената на вероятен финансист на ливанското движение "Хизбула", на лица, заподозрени в подпомагане на ядрените програми на Иран и Северна Корея, както и на двама предполагаеми помощници на зимбабвийския президент Робърт Мугабе, посочва всекидневникът, без да назовава лицата или фирмите.

Най-малко 22-ма души и поне 24 фирми, с които "Мосак Фонсека" са имали делови отношения, са били или са в списъците с наложени европейски или американски санкции, посочва "Зюддойче цайтунг" - една от международните медии, стигнали до скандалните разкрития.

Снимка: Reuters

В някои случаи сътрудничеството с кантората приключвало преди влизането в сила на санкциите, но в други то е продължавало с години.

Междувременно стана ясно, че около 8% от финансовия ресурс на света се укрива в различни офшорни зони. Според професор Габриел Зукман, автор на изследването „Скритото богатство на нациите", в данъчни оазиси се скътани 7 трилиона и 600 милиарда долара. 

По света има десетки данъчни убежища с различна степен на банковата тайна. Франция призова Панама да бъде върната в черния списък на страните фискални оазиси.

"Тази страна успя да постигне да бъде извадена от черния списък на данъчните убежища. Това повече няма да бъде възможно и Франция реши да я впише отново в списъка на държавите, които не сътрудничат в тази сфера със всичките последствия за онези, които извършват финансови операции в Панама", заяви Мишел Сапенж – министър на финансите на Франция.

Германия реши да въведе нов търговски регистър за прозрачност, който ще задължи базираните в офшорни зони компании да оповестяват реалните си собственици.