Единадесети кръг от преговорите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) между ЕС и САЩ започва днес в Маями, съобщи официалният представител на ЕК Маргаритис Схинас.

„Единадесетият кръг от преговорите за Трансатлантическа зона за свободна търговия започва днес. Този път тя се провежда от другата страна на океана. Преговорите в Маями ще продължат до 23 октомври", заяви Схинас.

Междувременно в Брюксел този уикенд се проведе протестна демонстрация срещу сключването на договора. Европейските синдикати изтъкват, че споразумението за свободна търговия винаги е по-изгодно за по-силната икономика, така че то ще бъде от полза само на Съединените щати.

Междувременно стана ясно, че опозицията срещу TTIP в Германия расте. Според данни от социологическо проучване, които излязоха в петък, почти половината от германците отхвърлят търговска сделка между Европа и САЩ. Това е с около два пъти повече от резултатите от подобно проучване, проведено през февруари.

Седмица по-рано протест срещу споразумението привлече поне 150 хиляди души. Организатори на протестните акции са били коалиция от профсъюзи, активисти за опазването на околната среда, опозиционни партии и благотворителни организации.