Стотици жени от Европа доброволно отиват в Сирия и Ирак, за да се присъединят към "Ислямска държава". Най-често са между 16 и 24 години. Озадачаващо е, че много от тях имат дори университетско образование. Често са от немюсюлманската общност. Но нахлузват бурка и се присъединяват към Халифата.

Донякъде е обяснимо защо една убедена последователка на Пророка може да се поддаде на идеите на "Ислямска държава". Но защо жени и момичета, които никога не са били практикуващи мюсюлманки, така рязко се отдават на най-изкривената форма на исляма?

Това явление става все по-голямо предизвикателство за западните общества. Разузнавателни служби, социолози и различни мозъчни тръстове си блъскат главите над един и същи въпрос – Защо?

Снимка: LiveLeak


Според едно британско изследване от миналата есен, близо една десета от бойците, които се присъединяват към "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, са жени. Този процент може и да е преувеличен, но според френското разузнаване, в Сирия и Ирак се подвизават най-малко 60 жени с френски паспорт. Това е една четвърт от всички жени от Западна Европа, които са се присъединили към "Ислямска държава".

Данни на разузнаването на отделните страни сочат, че джихадистките с британски паспорт са около 50, германките близо 40 и дори 13 гражданки на Австрия.

Във Франция проблемът вече е толкова сериозен, че там беше лансирана национална програма за борба с радикализацията. А от началото на годината заработи специална мобилна група за спешна помощ за семейства, чиито деца са се радикализирали, и за общинските власти, където се случва това.

Според нейния координатор Пиер Н'Гаан, това явление се наблюдава в 80 процента от територията на страната. А повече от половината хора, потърсили помощ от Националната комисия за превенция не са с арабо-мюсюлманска култура...

Снимка: LiveLeak


Запленени от идеите на главорезите са дори тинейджърки на по 12-13 години, чиито мотиви често са неясни. Миналата есен три ученички от Денвър (от сомалийски и судански произход) бяха заловени с готови билети за Германия и оттам през Турция за Сирия. Без родителите им нищо да знаят за техните намерения.


Този случай даде повод на един от най-авторитетните в Америка експерти по близкоизточните въпроси Надер Хашеми от университета на Денвър да коментира: „Жени и момичета на 20 и по-малко години започват да търсят своята идентичност, а често това е непосилна кауза за техните възможности.”

А мотивът на 4 малолетни момичета да напуснат Германия преди време е... романтичната идея да се омъжиш за джихадист. Те се запознали със своите бъдещи съпрузи по интернет. Бяха разкрити от Федералното бюро за защита на конституцията едва след заминаването им от страната.

Сходни са и изводите на политолога Карим Пакзад от Институт за стратегически международни изследвания в Париж: „Много от тези жени и девойки имат доста неясна и прекалено романтична представа за войната и войниците. Те дори намират нещо вълнуващо в екзекуциите, които понякога се появяват в интернет.

Снимка: France 24


Тази теза обаче не се споделя напълно от всички изследователи на явлението „Джихадистка европейка”. Мрежата на жените-мюсюлманки във Великобритания работи за предотвратяване на заслеплението сред младите жени. Нейната председателка Шаиста Гохир, която често е търсена за съвети от правителството, смята, че повечето от тези момичета са млади и наивни и че нямат никаква представа нито от същината на конфликта, нито от ислямската религия.

Затова са и лесни за манипулиране. Много от тях смятат, че заминават на хуманитарна мисия, а някои жени дори вземат децата си.

Едно изследване на Масачузетския университет с тъжна ирония констатира, че в ислямистките сайтове се налага една „Дисниленд” представа за живота и реалността в "Ислямска държава", която лесно подлъгва младите момичета. Героични мъже с „калашников” в ръка, романтични залези на кървавочервено слънце над пясъците на пустинята и френетичните възгласи „Аллах акбар”...

Младите жени обаче не си дават сметка, че Халифатът е едно напълно доминирано от мъжете общество. В което те са доброволни сексуални робини, често омъжвани насила или продавани в робство.

Гледайте презентация по темата в bTV Новините в 19.00 часа!