Погребението на принц Филип ще бъде на 17 април в 15:00 часа местно време в катедралата "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор, съобщи Бъкингамският дворец. Според говорител на двореца, цитиран от световните агенции, частната церемония ще бъде предавана по телевизията. На погребението ще присъства принц Хари, който живее в Калифорния, но не й съпругата му Мегън Маркъл. Тя е бременна и по съвет на лекаря й не бива да пътува до Обединеното кралство за погребението, затова ще остане в САЩ, уточни говорител на Бъкингамския дворец.

Само 30 души, без съмнение четирите му деца (Чарлз, Анна, Андрю и Едуард), внуците му и други близки ще присъстват на погребението заради правилата, наложени от пандемията от новия коронавирус.

Точният списък с присъстващите на церемонията се очаква да бъде разпространен на 15 април. Програмата на погребението, въпреки промените, свързани с пандемичната обстановка, до голяма степен отразява личните пожелания на херцога, допълни говорителят на двореца.

В началото на церемонията ще бъде запазена една минута мълчание в цялата страна. Националният траур във Великобритания ще продължи до 17 април, а кралското семейство ще бъде в траур две седмици. Погребението на принц Филип ще бъде само четири дни преди рождения ден на кралица Елизабет Втора, която на 21 април навършва 95 години, отбелязва АФП.

Принц Чарлз, наследникът на британската корона, днес отдаде почит към починалия вчера принц Филип. Чарлз, цитиран от АФП, заяви, че неговият скъп баща ще му липсва изключително много. Той изтъкна неговата "забележителна и отдадена служба" на страната.

Както можете да си представите, баща ми ще ни липсва изключително много, на семейството ми и на мен самия, заяви принц Чарлз в изказване, излъчено по телевизията. Той изрази благодарност към обществото за подкрепата в този особено тъжен момент.