Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че диалогът с Израел за Холокоста е необходим и ще послужи като предупреждение, за да попречи на подобни "изключително ужасяващи" престъпления да се случат отново, предаде Асошиейтед прес.

Моравецки направи това изказване в „Туитър” след телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. До разговора се стигна, след като полският лидер спомена за еврейски виновници в Холокоста.

Израелски политици разкритикуваха остро изказването на Моравецки. Израелският премиер Нетаняху определи като "скандални" думите на полския си колега, които той изрече в защита на приетия неотдавна в Полша спорен закон, предвиждащ затвор за онези, които приписват отговорност на поляците във връзка с Холокоста.

Скандалните думи Моравецки каза в отговор на въпрос на журналист. Журналистът му каза, че семействата на неговите родители са били издадени на нацистките от полски съседи и попита дали ако той разкаже тази история в Полша, ще бъде обвинен съгласно спорния закон, приет неотдавна. Тогава Моравецки му каза, че „разбира се това няма да бъде наказуемо и че няма да се възприема като престъпно деяние и ако се каже, че е имало полски виновници, както и еврейски виновници, и руски виновници и украински виновници, а не само германски виновници.”

По повод на телефонния разговор между Моравецки и Нетаняху от канцеларията на израелския премиер казаха, че той е заявил на полския си колега, че сравнението между дейностите на поляците и на евреите по време на Холокоста е неоснователно. Двамата премиери са се съгласили да работят заедно за смекчаване на напрежението между страните им. Илюстрация на това напрежение бе изрисуването на свастики и изписването на думата "убиец" на входа на полското посолство в Тел Авив.

В „Туитър” Моравецки каза, че диалогът относно този тежък период от историята е нужен и че Полша ще го води с Израел.