Десетки журналисти, отразяващи антирасистките протести в САЩ, се превърнаха в мишени за силите на реда – те бяха бити, обстрелвани със сълзотворен газ, гумени патрони и дори арестувани, информира Би Би Си.

По свидетелските им показания това се е случвало, въпреки че са се легитимирали с прес карти и са на работното си място – в епицентъра на най-големия протест от последните години в Съединените щати. 

Снимка: EPA

Седмица след убийството на невъоръжен чернокож от полицай в Минеаполис, протестите прераснаха в безредици по улиците на почти цялата страна, стотици сгради са опожарени, хиляди демонстранти са арестувани, като дори се наложи намесата на армията и налагането на вечерен час, за да се овладее ситуацията.

Медийната гилдия определи нападенията като „недопустим опит за сплашване на репортерите“. Нападения над журналисти имаше и от страна на демонстрантите.

Защо журналистите се превърнаха в мишена?

Всичко започна миналия петък в Минеаполис, когато екип на Си Ен Ен беше арестуван по време на пряко включване. Журналистите отразяваха безредиците в града и десетките горящи сгради, сред които и полицейски участък. Белезниците щракват, въпреки че репортер, оператор и продуцент показват прес картите си.

В последствие от полицията обясниха, че арестът е, защото са поискали от журналистите да се махнат от епицентъра на сблъсъците, а не са го направили. Губернаторът на Минесота Тим Уолз се извини на Си Ен Ен, медията определи ареста като нарушение на Първата поправка на Конституцията, свързана с човешките права и правото на изразяване.

На другия ден централата на телевизията в Атланта беше нападната от протестиращи. 

Днес австралийският премиер поиска от посолството на страната си във Вашингтон да разследва защо американските власти са употребили сила върху новинарските екипи от Австралия, отразяващ безредиците зад Океана. 

Също този уикенд екип на "Дойче Веле" е обстрелян с гумени куршуми, секунди преди да влезе в ефир.

През уикенда в социалните мрежи бяха докладвани няколко нападения над журналисти от страната. От организацията US Press Freedom Tracker съобщават, че имат информация за над 100 посегателства над журналисти, като 90% от случаите включват физическо насилие. 

В неделя екип на агенция "Ройтерс" беше обстрелван с гумени патрони от полицията. Журналистите са отразявали разпръсването на демонстрантите от униформените след въведения полицейски час в Минеаполис.

Във Вашингтон пък оператор на Би Би Си беше ударен от полицай с щита му. Журналистът споделя, че е следвал всички инструкции на органите на реда, а избликът на агресия не е бил провокиран от негова страна. 

В мрежата могат да се намерят още десетки разкази на журналисти, които са пострадали по време на демонстрациите. На този фон беше заснето любителско видео с кореспондента на bTV в САЩ Симеон Гаспаров, който също е в епицентъра на сблъсъците между полиция и граждани.

На кадрите се вижда разговор между протестиращите и българския журналист, а дружелюбното отношение към Гаспаров изненада потребителите на социалните мрежи в САЩ.

С викове "без правосъдие няма справедливост" хиляди се събраха в центъра на Амстердам. Протести в знак на солидарност имаше още пред американските посолства в Париж, Барселона, Атина и други градове по света.