От 1 октомври 2023 г. цените на роуминга при комуникация между Западните Балкани и ЕС ще бъдат по-ниски.

Лидерите на страните от региона и представителите на ЕС станаха свидетели на подписването на декларация между представителите на телекомуникационните оператори за първото доброволно намаляване на таксите за роуминг преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се провежда в Тирана на 6 декември., съобщава порталът European Western Balkans, цитиран от БГНЕС.

Преди това цените за роуминг между шестте държави от Западните Балкани бяха премахнати през юли 2021 г. съгласно Регионалното споразумение за роуминг, подписано в рамките на Берлинския процес.

В изявлението си преди срещата на върха в Тирана Съветът за регионално сътрудничество (СРС) обясни, че по-ниските цени за роуминг между Западните Балкани и ЕС ще осигурят стимули за бизнеса и за туризма.

СРС също така обърна внимание на тясното сътрудничество с Европейската комисия, операторите от ЕС и лидерите на Западните Балкани в насърчаването на споразумението за по-ниски цени за роуминг.

През ноември повече от 80 членове на Европейския парламент подписаха писмо до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което се иска Комисията да разшири Европейската зона за свободен роуминг, като включи в нея и шестте държави от Западните Балкани.