За Украйна става все по-трудно да си осигури подкрепа от Запада за борбата срещу „руската агресия“, заяви  украинският президент Петро Порошенко и допълни, че не изключва възможността за пълномащабно руско нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс.

„Украйна ще продължи да има нужда от силна международна подкрепа в борбата срещу руската агресия“, каза той пред парламента на първото му заседание след края на лятната ваканция.

„Но осигуряването на тази подкрепа става все по-трудно за нашите дипломати заради различни обективни и субективни фактори“, допълни украинският президент.

По думите на Порошенко през 2017 г. Украйна планира да похарчи 3% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, предаде ТАСС.

Това е „много в сравнение с 1%, както беше преди, но повече не можем и да си позволим, тъй като военната тежест върху бюджета и социалната сфера е вече критична“, обясни президентът.

Той изрази притеснение, че догодина има избори в няколко европейски държави, след които на власт могат да дойдат политически сили, склонни на компромис с Русия. „Европа все още говори с един глас, но има и страни, в които руският акцент е вече доста ясно доловим“, предупреди той.