СЗО призова болните от маймунска шарка да избягват контакт с домашните си любимци, след като в Париж беше регистриран първи случай на предаване на заразата от човек на куче.

Новината за предаването бе съобщена миналата седмица в научното издание „Лансет“. В публикация там се казваше, че двама заразени мъже са предали вируса на тяхното куче в Париж.

„Това е първи съобщен случай на предаване от човек на животно на вируса и ние мислим, че за първи път куче се заразява“, коментира пред журналисти Розамунд Луис, отговаряща по техническите въпроси към СЗО, свързани с маймунската шарка.

Тя допълни, че експертите си дават сметка за теоретичните рискове от този тип предаване на вируса и знаят, че агенциите за обществено здравеопазване вече са предупредили заразените хора да стоят настрана от домашните си животни.

Луис подчерта, че „управлението на отпадъците е от съществено значение за намаляване на риска от зараза“ на гризачи и други животни извън дома и подчерта, че когато един вирус премине бариерата между видовете, това поражда често пъти безпокойство относно от мутация, която да е евентуално по-опасна. Но Луис допълва, че на този етап нищо не позволява да се каже, че такъв е случаят с маймунската шарка.

„Сигурно е обаче, че щом вирусът се премести в друга среда, касаеща друга популация, то очевидно има възможност той да се развие различно и да мутира различно“, предупреди тя и добави, че основното безпокойство касае животните, които живеят извън дома. „Най-голямата опасност идва, когато вирусът се движи в една малка популация от бозайници с голяма гъстота на животни. При процеса, при който едно животно заразява следващо, а после и следващо, и следващо, ние виждаме бързата еволюция на вируса“, допълни тя.

Според данни на ООН в света има 31 665 случая на маймунска шарка, от които 12 с фатален край.