Самоличността от паспорта на името на сириеца Амхад Ал-Мохамад, намерен до трупа на един от атентаторите в Париж, е на сирийски войник, загинал преди няколко месеца в родината си, съобщават световните агенции.

Според известните до този момент данни, Ал-Мохамад е роден на 10 септември 1990 г. в сирийския град Идлиб. Източници на британския всекидневник "Гардиън" обаче съобщават, че младият мъж е бил войник от силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад и е бил убит в сражение.

Таблоидът "Дейли мейл" на свой ред съобщава, че точно копие на паспорт, като този намерен в Париж, може да се получи срещу сума от над 3000 долара. Фалшивият документ се издавал за няколко дни.

Анализ на паспорта първоначално показа, че с него на гръцкия остров Лерос на 3 октомври е влязъл мигрант, който го е представил на гръцките власти. После този човек е напуснал Гърция на неизвестна дата, а след това е бил засечен в Сърбия и Хърватия, откъдето се е отправил към Западна Европа.

Вчера обаче сръбската полиция обяви, че е арестувала мигрант в приемния център Прешево, който носел паспорт също на името на Ахмад Ал-Мохамад със същите данни като на паспорта, намерен до трупа на джихадиста в Париж. Единствено снимката била различна.

Според сръбската полиция както паспортът до джихадиста в Париж, така и паспортът у бежанеца в Прешево са фалшиви. Сега сръбските власти в сътрудничество с френските власти разясняват произхода и на двата документа.

Намирането на сирийски паспорт до трупа на един от терористите засили безпокойството, че сред бежанци от Сирия може да има и джихадисти, отбелязват агенциите.

По повод намирането на паспорта Германия предупреди, че може да става дума за фалшиви следи, нарочно подхвърлени от "Ислямска държава", за да се политизира въпросът с бежанците в Европа.

Френската крайна десница вече отправи призив за незабавно прекратяване на приема на бежанци в страната. В САЩ и Канада губернатори се обявиха срещу плановете за прием на сирийски бежанци. В ред европейски страни консервативни и радикално десни кръгове настояват за затваряне на европейските граници.