Папа Франциск и цялата администрация на Ватикана са готови да съдействат по всички възможни начини, за да се стигне до край на войната в Украйна, заяви архиепископ Пол Ричард Галахър, държавен секретар на Ватикана, който е на посещение в Киев.

„Светият престол е ангажиран с дипломатически дейности и контакти както с украинските, така и с московските власти и е готов.

Той заяви, че за Ватикана е важно хуманитарната помощ да не спира.

„За съжаление, при всеки конфликт, вече сме го виждали в Сирия или Ливан, след известно време се появява умора в подкрепата на хората, които се нуждаят от помощ. Умората се появява, защото не могат да намерят решение, а конфликтът се проточва“, каза духовникът, който в петък ще се срещне с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Той се спря и на ролята на Светия престол в намирането на „мирни решения на конфликтите“ чрез различни канали. „Сянката на войната покри Източна Европа, но не трябва да забравяме и другите многобройни конфликти по света“, каза той на среща с новите посланици към Светия престол.

По-рано Франциск изрази готовност да се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва и заяви, че „засега“ няма да отиде в Киев. Срещата му с русия патриарх Кирил също беше отложена.