Основателят на китайския технологичен гигант „Хуауей” показа решителност ден, след като САЩ на практика поставиха под ембарго достъпа на компанията му до американски технологии. Мярката беше временно отложена от Вашингтон, но Рен Женгфей е категоричен, че фирмата му е в състояние да се справи и при налагане на бойкот, съобщава Би Би Си.

„Настоящите действия на американските политици подценяват нашата сила”, коментира Рен пред китайски държавни медии. По думите му в „Хуауей” са били подготвени за такова развитие на нещата.

В този тон беше и първото официално съобщение от компанията вчера, след като стана ясно, че новите й устройства няма да имат достъп до превърналите се в стандарт за пазара услуги на „Гугъл” като системни библиотеки, обновления по линия на сигурността и достъп до най-големия магазин за приложения. По всичко изглежда, че „Хуауей” ще използва свободно достъпната основа на операционната система „Андроид” и ще я надгражда с аналози на „ембарговите” функционалности – нещо, което така или иначе прави за китайския пазар, но ще е предизвикателство при конкуренцията извън него.

Американското Министерство на търговията издаде временен 90-дневен лиценз на компанията, но с уточнението, че мярката засяга само съществуващите смартфони и вече работещото мрежово оборудване.

По какъв начин търговската война между САЩ и Китай ще се отрази на втория най-голям производител на смартфони в света, предстои да разберем.