Tурската опозиция поиска оставката на премиера Реджеп Ердоган. Това стана, след като в интернет бе качен запис на разговор между Ердоган и неговия син Билял, в който двамата обсъждат начините за укриването на огромна сума пари след избухването на корупционния скандал, който разклати турското правителство.

От основната опозиционна Републиканска народна партия заявиха, че правителството е изгубило всякаква легитимност и трябва да подаде оставка. Ердоган вече заяви, че компрометиращият телефонен разговор между него и сина му е фалшифициран и представлява атака срещу премиера и срещу Турция.

Снощи хиляди хора излязоха по улиците на Истанбул на протест срещу управляващите. Те скандираха "Ердоган крадец" и "правителството да подаде оставка".

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръсне. Протести имаше и в Анкара и Измир.

Парламентът на Турция междувременно пристъпи към обсъждането на нов законопроект, който съществено разширява възможностите на Националната разузнавателна организация. Ако законът бъде приет, турските разузнавачи ще могат безконтролно да провеждат тайни операции в страната и зад граница, както и да подслушват.