Повече от 50 млн. души са повлияни от военни действия в различни градове по света, обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Това се случи по време на откриване на Съвет по сигурността, насочен към предпазване на цивилни граждани, въвлечени в градски конфликти. 

Снимка: EPA

Гутериш обясни, че когато има жертви вследствие на употреба на експлозиви в населени места - около 90% от убитите и ранените нямат общо с конфронтацията. “Цивилните могат да изпитат унищожителна вреда непосредствено след, но и дълго след нападение”, изтъкна ръководителят на световната организация. 

В информационния портал на ООН пише още, че много от пострадалите прекарват остатъка на живота си с физически и дълбоки психологически увеждания. Отвъд това - водната, електрическата и здравна инфраструктури са на практика унищожени, а това води до тежки кризи. 

Снимка: EPA

Гутериш даде и някои от най-актуалните примери. Близо 800 хил. души са останали без достъп до прясна вода след ракетния обстрел между Израел и Ивицата Газа миналата година. 

Снимка: EPA

Взрив в училище в афганистанската столица Кабул през миналия май уби 90 ученици и рани други 240. Индиректно това влияе и на образователната система, на увеличен шанс за ранен брак и вербуване във военни организации. 

Снимка: EPA

Според проучване през 2020 г. използването на експлозиви в населени места е довело до прекъсване на използването на почти всеки ресус и система в Йемен. От години правителството воюва с подкрепяните от Иран бунтовници - хуси. 

Снимка: БГНЕС

“От Афганистан, до Либия, Сирия, Йемен и отвъд, расте рискът за цивилните, когато бойците се движат сред тях и поставят военна техника близо до градската инфраструктура”, подчерта Гутериш и допълни, че градските боеве принуждават милиони да напуснат домовете си. 

Снимка: Reuters

Част от растящия брой бежанци и вътрешно разселени хора се дължи именно на подобни конфликти. Четири години след като 80% от иракския град Мосул бяха унищожени, около 300 хил. души все още нямат дом.

Снимка: БГНЕС

Освен това останките от някогашните сгради и инфраструктура представляват огромни количества “боклук”, който вреди не само на човешкото здраве, но и на околната среда. Така се губят години и средства, вложени в устойчивото развитие на дадена страна или град. 

Гутериш подчерта, че, „отговорността за сериозни нарушения на международните закони за човешки права е от съществено значение“ и изтъкна, че държавите членки трябва да демонстрират политическа воля да разследват и преследват предполагаеми военни престъпления до най-висока степен.