Огромна бомбена експлозия разтърси центъра на Банкок в близост до място за поклонение, предаде Би Би Си. Това се е случило около 7 часа вечерта местно време. Първоначално бе обявено, че взривното устройство е било поставено на мотоциклет, но според последна информация от полицията бомбата е била под пейка.

Според местна телевизия жертвите са 16 и 80 са ранени. На мястото цари хаос. Според местни източници сред загиналите има и туристи. Към момента няма информация за пострадали българи. Голяма част от ранените са китайски туристи.

Открити са още две бомби в близост до първоначалния взрив, които са били обезвредени. Според местната полицията избухналата бомба е съдържала пет килограма динамит.

bTV се свърза със наш сънародник, който в момента на взрива е бил в Банкок. Журналистът Панчо Благоев свидетелства, че градът е в шок, а утре училища, банки и държавни учреждения ще останат затворени.

Той обясни, че първоначално за излезли различни версии за това къде са били бомбите, като в момента се уточнява характерът на експлозиите.

„Тъжното е, че се случва в сърцето на Банкок, където минават стотици хиляди хора през деня”, коментира българинът.

Взривното устройство се е задействало в храм Ерауан, заяви министърът на отбраната. „Мога да потвърдя, че е бомба, но все още не знаем точно каква”, каза говорител на местната полиция.

Снимка: bTV

Евакуирани са всички търговски центрове в района на взрива, като полицията продължава да търси други взривни устройства. За момента информацията е, че утре те отворят и ще бъдат с нормално работно време.

Във вторник някои от училищата в столицата ще бъдат затворени, съобщиха от официалните власти. На няколко пъти тази информация беше опровергавана, преди да бъде официално потвърдена.

Според местни медии трета бомба е открита заложена в превозно средство на градския транспорт в Банкок.

Охранителна камера е заснела момента на взрива:

Ерауан е популярно място за поклонение в централния квартал Чидлом. Храмът се намира в близост до пет звезден хотел, съобщи Ройтерс. Мястото се намира на кръстовището Ражпрасонг, което е популярно за политически демонстрации през последните години.

Пред Ройтерс министърът на отбраната на Тайланд Прауит Уонгсуан "атаката е целяла да навреди на икономиката и туризма на страната, тъй като бомбата е взривена в един от най-популярните сред туристи райони".