В сряда вечерта американският президент Барак Обама ще представи американския план за действие срещу групировката „Ислямска държава” в телевизионно обръщение.

Планът предвижда блокиране на офанзива на ислямистите на територията на Ирак и Сирия. Систематично ще бъде унищожен военният им потенциал, за да може местните власти да си върнат контрола над завзетите територии. Крайната цел е групировката да бъде ликвидирана.

Според американския държавен глава противопоставянето на ислямистите е въпрос от първостепенна важност за националната сигурност на страната. Преди дни Обама призова да не се търсят сходства с войната в Ирак. Американски пехотинци няма да бъдат изпращани. Не са изключени американски удари по цели в Сирия.

Съединените щати разчитат и на широка международна коалиция и на подкрепа от страните в Арабската лига.

Италия вече заяви готовност да се включи с изтребители срещу „Ислямска държава”.

Часове преди обръщението Обама се срещна с лидерите на двете партии в Конгреса, за да ги прикани да подкрепят плана му.

Почти две трети от американците подкрепят силовото противодействие на екстремистката групировка, показва съвместно социологическо проучване на „Улстрийт джърнъл" и телевизия Ен Би Си. Само 13 на сто от анкетираните са на обратното мнение, според публикуваните във вторник резултати от проучването.

Печатното издание напомня, че преди една година по-голямата част от американците бяха против удари срещу Сирия. Тази промяна в нагласите на американците ще позволи на президента Барак Обама по-свободно, отколкото през всичките години на неговото президентство, да говори за необходимостта от военна операция при обявяването на плана на Белия дом за справяне с „Ислямска държава”.