Нов трус с магнитуд 5,8 по Рихтер разлюля днес югозападния японски остров Кюшу и бе усетен в няколко префектури на главния остров Хоншу, предаде ТАСС. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център съобщава за трус със сила от 5,5 по Рихтер.

Японската метеорологична агенция обяви опасност от цунами, но почти веднага я отмени.

Огнището на труса бе на дълбочина 10 км, а епицентърът - в префектура Кумамото, където през последните 4 дни станаха редица мощни земетресения - най-силните с магнитуд 7,3 и 6,5 - причинили смъртта на най-малко 42-ма души и значителни материални щети
Няма данни за пострадали при днешния трус. Няма проблеми и в двете АЕЦ, намиращи се наблизо. Над 34 хиляди домове са без ток, а без вода - над 272 хиляди жилища.

Два американски транспортни самолета доставиха днес вода, хляб, готови храни и други материали за спешна помощ на остров Кюшу за пострадалите от бедствието, предаде Асошиейтед прес.

Днес беше регистрирано и земетресение от 5,6 по Рихтер в Чили, съобщи Геофизичният институт на САЩ. Епицентърът се намирал на 9 км южно от чилийския град Иляпел, а огнището е на дълбочина 39,4 километра. Няма сведения за разрушения и пострадали.