Изпълняващият длъжността председател на долната камара на бразилския парламент (Национален конгрес) Валдир Мараняо анулира важен етап от процедурата по импиймчънт на президента Дилма Русеф.

Става въпрос за гласуването от 17 април в долната парламентарна камара, в резултат на което процедурата по импийчмънт беше внесена в горната камара (Сената).

Този месец специална сенатска комисия препоръча да се гласува за отстраняване от власт на Русеф за шест месеца. За 11 май беше планиран вот в Сената дали да се започне обсъждането на това отстраняване. По време на обсъждането, което някои агенции сравняват със съдебен процес, трябваше да бъдат изслушани обвинителите и защитниците на Русеф и накрая да се пристъпи към гласуване.

Днес обаче Валдир Мараняо постанови, че Сенатът трябва да върне цялата процедура в долната камара, а там да се проведе ново гласуване. Като мотив Мараняо изтъкна процедурни грешки при вота в долната камара, предаде Ройтерс.

В съобщение до медиите на Мараняо се казва, че вотът е анулиран, защото той бил израз на предубеждение срещу президента от левицата и накърнявал нейното право на защита, допълва Франс прес.

Искане за анулиране на вота в долната камара беше внесено от генералния прокурор на Бразилия Жозе Едуардо Кардозо, припомня Франс прес. Той е бивш министър на правосъдието в правителството на Русеф и осигуряваше защитата на президента по време на дебатите в долната камара.

Решението на Мараняо води до пълно объркване, отбелязва Франс прес. Засега не е ясно дали Върховният съд, Сенатът или мнозинството от депутатите в долната камара могат да анулират от своя страна решението на Мараняо, допълва Ройтерс. Ясно е само, че подобно развитие на нещата е голяма победа за Русеф, отбелязва АП.

Впоследствие обаче председателят Сената – Ренан Калейруш, нареди процедурата по импийчмънт да бъде продължена, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Калейруш каза, че отхвърля решението на Мараняо и че гласуването в Сената дали да започне съдебен процес срещу Русеф ще се състои тази седмица, както е предвидено.

Мараняо стана изпълняващ длъжността председател на долната парламентарна камара, след като на 5 май Върховният федерален съд на Бразилия прекрати временно пълномощията на председателя на долната камара на Националния конгрес Едуардо Куня заради предполагаем опит за сплашване на конгресмени и възпрепятстване на разследвания срещу него.

На 17 април Мараняо гласува срещу отстраняването на Русеф от власт, припомня Франс прес.