Нов ден на масови протести в Исландия - жителите на столицата Рейкявик настояват за оставката на премиера след разкритията за офшорните фирми на неговото семейство, част от скандала с така наречените "Панамски документи".

Министър-председателят поиска от президента да разпусне парламента, но държавният глава първо ще свика консултации с политическите партии преди да вземе решение.

Оставката на исландския премиер изглежда въпрос на време предвид нестихващите протести в страната вече втори ден. Причината е тайното богатство на премиера, което той укривал в офшорни фирми и не плащал данъци.

Скандалът стигна и до Китай, където властите отказаха всякакъв коментар и заявиха, че цитирам "враждебни западни сили" стоят зад изтичането на данните. Разкритите документи доказват, че най-малко 8 настоящи и бивши членове на партийната върхушка имат тайни офшорни фирми.

Разследващите журналисти обаче се надяват да открият връзката между богатствата на хората от панамските документи и случаите на пране на пари, заграбване на държавни средства и корупция.