Проливните дъждове в Централна, Западна и Източна Европа причиниха смъртта на 18 души в поне четири страни.

В германските провинции Бавария и Баден-Вюртемберг загиналите са 11, още две жертви има в Румъния.

Пчелар загина в Белгия, при опит да спаси кошерите си.

По последни данни катастрофалните наводнения във Франция са отнели живота на четири души, а 24 души са били ранени, съобщи днес френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес.

Човек яздещ кон беше пометен от придошлите води на река югоизточно от Париж. В самата столица нивата на Сена се повишиха с 6 м. и доведоха до затварянето на известни музеи като Лувъра и Орсе и план за евентуална евакуация на сградите на държавни институции. Това е най-голямото увеличение на нивата на парижката река от 1910 г. насам.

Освен това властите затвориха някои от метростанциите във френската столица и наредиха чували с пясък пред входовете им.

Още една жертва има и региона Лоре, където полицията е открила тялото на удавила се възрастна жена.

Френският министър на околната среда Сеголен Роял заяви, че е възможно още жертви на наводненията да бъдат открити след спадането на нивата на реките в някои села във централна Франция, които изживяват най-лошото такова бедствие от 100 г. насам.

Около 18 хил. домакинства в страната са без ток. Повече от 20 хил. души са евакуирани заради наводненията във Франция от началото на седмицата.

Властите очакват речните нива и валежите да намалеят в началото на следващата седмица.

Президентът Франсоа Оланд обяви, че на заседанието си в сряда правителството ще обяви положение на „природна катастрофа”, за да отключи извънредно финансиране за справяне с щетите от бедствието.

В петък, 3 юни, вечерта мълния рани 42 души по време на рок фестивала "Рок ем ринг" (Rock am Ring) в германския град Мендиг.