Високо напрежение в Турция - въоръжени сили излязоха срещу бежанците на магистралата към Одрин. Хърватия извозва мигранти към Унгария. Будапеща вдига нова стена. Хиляди се насочват към Словения в търсене на обходен маршрут.

Походът на бежанците към обетованата земя в Западна Европа продължава.

Снимка: bTV

Одрин

Поне 3 хиляди души се насочиха към Одрин по магистралата, след като преговорите между турските власти и сирийските бежанци в Анкара се отложиха за неопределен период от време.

Напрежението там непрекъснато се покачва. Специалният пратеник на bTV Иван Георгиев следи ситуацията.

По-рано днес турските власти изпратиха армията да спре над 2000 сирийски бежанци, които напуснаха своите лагери край магистралата в близост до Одрин. Всички бежанци, които през последните дни живееха около Одрин, тръгнаха пеша по магистралата.

Бяха спряни на около 10 километра от гръцката граница от турската полиция и жандармерия, въоръжени с автомати, газови бомби и палки.

По обяд на магистралата дойде имам от Одрин, за да извърши петъчната молитва. Шалтета бяха постлани на самия асфалт и всички сирийски бежанци се включиха в молитвата.

„Никой не отваря вратите си за вас бежанците. Нашият безценен президент не спира да звъни в Европа, за да ги убеди да отворят вратите си. Ако някоя държава ви покани, ние сами ще организираме пътуването ви до там. За момента обаче нито една държава не ви е поканила”, каза имамът Дурсун Али Шахин.

След това изявление стана ясно, че няма да бъде разрешено на сирийските бежанци да продължат пътя си към Западна Европа, защото обещаните преговори в Анкара се отлагат. Именно това принуди бежанците да тръгнат към гръцката граница.

Бежанците се опитаха да пробият полицейския и военен кордон, но бяха изблъскани с палки и лютив спрей. По последна информация валията на Одрин отново е сред хората и ще се търси вариант за изход от трудната ситуация.

Словения, границата при Брежице

Словенските власти не допускат нито един бежанец или мигрант да премине през границата. Двата гранични пункта са затворени с плътен кордон, разказва специалният пратеник на bTV Полина Ботева.

На място пазят специалните части на Словения, а хеликоптери кръжат в небето, за да пазят зелената граница на страната.

Снимка: bTV

В момента в полицейския участък на Брежице има между 200 и 300 бежанци, на които се взимат отпечатъци. Те ще бъдат изпратени обратно в Хърватия, а ако откажат – ще бъдат настанени в център за бежанци.

Малкото хърватско градче Бели Манастир стана свидетел на грозни сцени. Бежанци се бият с бежаци за място в автобус. Напрежението в страната се увеличава непрекъснато, заради неспособността на властите да се справят с огромния наплив, а сред бежанците цари объркване. 

Хървати се притекоха на помощ на бежанците с храна, вода и вещи от първа необходимост. „Призовавам всеки да помогне. Положението е ужасно. И ние навремето бяхме бежанци”, каза Евица Кутурас, жител на Бели Манастир.

Бежанският лагер в Загреб е препълнен, а властите настаняват мигранти в местен хотел. И там се стигна до ескалация на напрежението, след като бежанец хвърлил камък по полицай. Мигрантите искат да напуснат час по-скоро Хърватия в посока Германия.

„Не можем повече да регистрираме или настаняваме тези хора. Те ще получат храна, вода и лекарска помощ, и след това могат да продължат. Европейският съюз трябва да знае, че Хърватия няма да се превърне в „гореща точка" за мигранти. Ние не сме безсърдечни, но не сме и неразумни”, заяви Зоран Миланович, мин.-председател на Хърватия.

Хърватия извозва бежанци към границата си в Унгария, където обаче ще ги чака нова ограда.

„Тази нощ започнахме да изграждаме ограда по границата с Хърватия. Към момента там имаме 600 войници и изпращеме още 1200 в близките дни”, роясни Георги Баконди, съветник на унгарския премиер по сигурността.

От Еврокомисията обявиха, че Брюксел няма правни възражения срещу строежа на огради по границите на съюза, тъй като това е мярка на всяка отделна държава срещу нерегламентирано влизане.

Словенските власти са категорични, че ще изпълнят задълженията си като част от Шенген и няма да се превърнат в транзитен център за бежанците. Унгарците също трупат войска по границата с Хърватия.

Все още не е ясно къде ще е новият път на бежанците.