Истинска дипломатическа война се разгаря между Турция и Австрия. След като австрийският канцлер поиска преговорите с Анкара за членство в Eвропейския съюз да бъдат спрени, турският външен министър днес нарече Виена, цитирам - "столица на радикалния расизъм".

Канцлерът на Австрия Кристиан Керн заяви, че ще поиска от останалите в страни в Европейския съюз да преустановят преговорите с Анкара за членство в Евросъюза заради нарушаването на принципите на демокрацията след потушаването на преврата.

Първият дипломат на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу реагира остро: „Австрийският канцлер пъ рво да погледне собствената си страна. една от тенденциите е, че е враг на човешките права и расизмът е на почит, и днес Австрия е столица на радикалния расизъм”.

В отговор неговият колега Себастиан Курц препоръча на Анкара да сдържа тона си.

А в Турция управляващата партия предприе вътрешни чистки срещу последователи на Гюлен, за когото Анкара иска от съединените щати да го екстрадират.

От чистките не беше пощаден дори офицерът, който в ранния следобед на 15 юли е предупредил вътрешното разузнаване за готвения метеж. Той е бил като привърженик на идеите на Гюлен и отстранен от армията.