Хората в импровизирания лагер край магистралата от Истанбул към Одрин вече се подготвят за новия ден. В лагера има и бебета на по няколко месеца, а хората спят на земята, предаде специалният пратеник на bTV на мястото Иван Георгиев.

Снощи турските власти раздадоха топла храна на имигрантите, появи се и представител на турския парламент. Хората скандираха „Благодарим ти, Турция” и „Турция е наш приятел”.

Днес в Анкара ще се проведе среща от представители на бежанците и премиерът на Турция в Анкара. Турция се опитва да убеди бежанците да се върнат във вътрешността на страната.

Хората обаче са категорични, че нямат никакво намерение да се връщат обратно. Повечето искат да заминат за Германия.

Четвърди ден хиляда души живеят на автогара в Истанбул

Решението на турските власти бежанци, които са влезли на територията на държавата, да не я напускат, дoведе до протест в Истанбул. Четвърти ден над хиляда души живеят на една от най-големите автогари в града и настояват да бъдат пуснати да продължат пътя си към Европа.

Четвърти ден за повече от хиляда бежанци от Сирия, Йемен, Ирак, Палестина, започва на автогарата Еселер в Истанбул. От 4 дни тук никой не продава билети на бежанци, хората са застопорени на автогарата. Идват постоянно нови, но не биват допускани до останалите, които са направили палатков лагер в близост до джамията до автогарата, предаде пратеникът ни там Марина Евгениева.

В по-голямата част на автогара Есенлер не се усеща, че има проблем. Бежанците са скупчени в пространството между джамията и пешеходния мост, който води до автобусите. Полицаите не допускат никой до тях.

Всеки час идват нови хора. Някои си отиват, а други остават да чакат с надежда. Като семейството на Амар Ахмад от Алепо. Той е пристигнал в Истанбул преди 2 години, работил е като шивач, но парите му не са стигали за нищо.

„Искам да отидем където и да е, където ни приемат в Европа. Тук не можем да живеем добре, да работим”, казва той.

Според данни на Асоциацията за солидарност с бежанците в Турция живеят над 2 милиона сирийци. Към тях преди месец се е присъединил Сам. Разказва, че войници на „Ислямска държава” са го измъчвали.

И Сам, и семейството на Амар не знаят какво ги чака. Така са всички тук.

Мохамед е също от Сирия. На 19 години е и е тук сам. Вече не знае къде са родителите му.

„За мен няма значение къде ще отида. Може би в Холандия, може някъде другаде. Просто искам да живея живота си, искам да завърша училище. Това искам единствено”, подчертава Мохамед.

Хората тук се надяват, че ще ги пуснат да се качат на автобус, но се страхуват, че най-вероятно ще ги накарат със сила да напуснат автогарата.

Повечето смятат да останат, докато автогарата не бъде отворена и не бъдат пуснати да продължат пътя си към Европа. Някои обаче се отказват да чакат и поемат по по-трудния и по-опасен път по море към бленуваните земи, където да живеят сигурен и спокоен живот.

Късно снощи екип на bTV проследи пътя на стотици бежанци, които успяха да преминат сръбско-хърватската граница.

Хърватия официално затвори 7 от 8-те си контролно-пропускателни пункта в Сърбия.

Цяла вечер автобуси и таксита извозваха стотици бежанци и мигранти до по-малко от два километра от границата с Хърватия.

Групата се е качила на автобуса още след границата с Македония. Разказват, че самите сърби са ги насочили към пътя в полето, по който могат да преминат в съседната държава. Тук също ги чакат представители на сръбския червен кръст, които упътват бежанците.

Така, между нивите с царевица, стотиците бежанци и мигранти поемат към Европейския съюз. Всички бързат, скоро и този път може да се окаже блокиран.

„Границата с Унгария е затворена - затова минаваме оттук. Вчера там е имало сблъсъци, много страшни неща... ще минем през Хърватия”, разказва Ахмед от Сирия.

Ахмед е сам. Семейството му все още е в размирна Сирия. Избрал е пътя на нелегалната имиграция, защото крайната му цел е Холандия.

„Не искам да оставям пръстовите си отпечатъци тук в Хърватия, в Унгария или Словакия. Искам само да преминем оттук и след като стигна Холандия, ще се регистрирам”, признава той.

Близо десет хиляди души са преминали по черния път към Хърватия само за изминалото денонощие, предаде пратеникът ни на място Полина Ботева.

„Много хора са изтощени - те са били блокирани на унгарската граница, върнали са се отново дотук и са много стресирани, много отчаяни и искат само да влязат в Хърватия. А и много хора продължават да идват от границата с Македония”, посочва Стефан Мосаа, координатор от „Лекари без граници”.

А в граничното градче Товарник хиляди чакат влакове и автобуси, с които да продължат към столицата Загреб или направо към границата със Словения. Заради липсата на информация повечето от тях прекараха нощта по улиците на града.