Най-големият контейнеровоз в света - 221 000-тонният "Евър Арт" - прекоси Суецкия канал, обяви управлението на канала, цитирано от в. "Ал Ахрам".

Корабът с капацитет 24 132 контейнера е на първия си курс от Малайзия за Нидерландия. Председателят на Администрацията на Суецкия канал адмирал Осама Рабие заяви, че гигантският плавателен съд е бил придружен от няколко от най-опитните навигатори.

Построеният тази година контейнеровоз плава под тайвански флаг и е част от концерна "Евъргрийн груп". Контейнеровозът "Евър гивън", който също принадлежи към "Евъргрийн груп", остана в историята на корабоплаването, след като през пролетта на 2021 г. заседна в Суецкия канал и го блокира. Една от най-важните морски артерии в света остана непроходима в продължение на седмица, което доведе до милиарди долари загуби.

Снимка: Getty Images

След инцидента египетските власти обявиха, че започва работа по разширяване на южната част на канала. Плановете за бъдещото му развитие предвиждат изграждане на още един канал в района на Горчивите езера.