Вчера Румъния преживя най-мрачния ден от началото на пандемията – с 18 863 новозаразени с коронавирус души и 574 починали, съобщи румънската „Про ТВ“.

Пациентите се лекуват по коридорите, защото в отделенията няма повече места. Моргите са препълнени, а медицинските работници изнемогват. Това е само част от мрачната реалност, която изживяват съседите ни.

Специалисти прогнозират взрив от смъртни случаи. Над 1800 души се настанени в критично състояние в интензивните отделения.

„Болниците са препълнени от хора, на които им е трудно да дишат“, пишат още от медията.

Един от четирима заразени с COVID-19 е интубиран. Президентът Клаус Йоханис критикува властите за начина, по който се справят с пандемията.

Държавният глава призна, че подготовката за четвъртата вълна е била недостатъчна. "Необходими са спешни мерки", каза президентът, който днес свиква среща със здравните власти.

От началото на пандемията в Румъния са починали 42 616 души. Според сайта covidvax.live малко над 35% от населението е ваксинирано.

Това е вторият най-нисък процент в ЕС след съседна България, а за хората над 80 години той е едва 20%. В тази връзка Европейската комисия призова държавите, в които делът на ваксинираните е под средния за ЕС (75% от пълнолетните), да направят допълнителни усилия.

"Има нужда от още съобщения, които да убедят хората в безопасността на ваксините", заяви говорител на ЕК. Той добави, че ЕС е готов да съдейства, включително с информация за ваксините, както и с помощ по механизма за гражданска защита.

Подобен е случая и в друга страна членка на Съюза - Латвия, която затвори изцяло отново до средата на ноември.

Заради високия броя заразени от събота и Сърбия въвежда зелен сертификат за достъп до обществени места. В Чехия и Австрия мярката е от 1 ноември.