Бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко, която днес бе призната за виновна за убийството на двама руски журналисти край Луганск преди 2 г., няма да признае присъдата на руския съд, каквато и да е тя, предаде БТА като цитира изявление на неин адвокат.

Снимка: Reuters

"Тази присъда не представлява интерес за Савченко. Тя току-що ми каза, че няма да признае присъдата, каквато и да е тя, и няма да я обжалва", отбеляза адвокат Николай Полозов в паузата между две заседания на съда в руския град Донецк в Ростовска област, недалече от границата с Украйна.

Снимка: Reuters

Той добави, че след огласяването на присъдата, което се очаква в сряда, неговата клиентка ще поднови сухата си гладна стачка с искане да бъде освободена и върната в родината си.

Според другия й адвокат Марк Фейгин Савченко отказва твърдата храна, като приема само вода и детски смески. Той добави, че клиентката му не слуша адвокатите, които се опитват да я разубедят с обяснения, че подобно поведение е вредно за здравето ѝ.

Снимка: Reuters

Освен за убийството на Игор Корнелюк и Антон Волошин, Савченко е призната за виновна и за убийството на мирни жители и за незаконно пресичане на границата на Руската федерация.

За основа на обвинителната присъда съдът е взел доказателствата на обвинението – показания на свидетели и резултати от експертизи, включително и криминалистична, взривно-техническа, психолого-психиатрична, молекулярно-генетична и др.

Снимка: Reuters

Случаят "Савченко" предизвика остри западни критики срещу Русия. В родината си Украйна младата жена е смятана за национална героиня. Според Киев тя е била пленена от проруските бунтовници в Източна Украйна и предадена на Русия, поради което трябва да бъде третирана като военнопленничка, отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки че е трениран военен пилот, Савченко се е сражавала за украински довроволчески батальон срещу проруските сепаратисти, когато е била пленена от тях през юли 2014 г., след което се е появила в Русия.

Снимка: Reuters

Москва твърди, че тя е избягала от бунтовниците и е била заловена, след като сама прекосила руската граница.