Учените от НАСА са стигнали до първото доказателство, че солена вода може би тече по повърхността на Марс по време на летните месеци, предаде Ройтерс.

Все още не са ясни нито източникът, нито химическият състав на водата, но със сигурност откритието ще повлияе на представите за това дали на най-близко разположената до нас планета е възможен живот поне на равнище микроорганизми.

До пробива се стигна след анализ на химически карти на повърхността на Червената планета, които показват следи от соли, които се намират единствено във водата.

Отлаганията са открити в екваториалната част на Марс под формата на гигантски ресни. Появяват се в най-топлите дни от годината и изчезват при застудяване.

Температурите през по-голямата част от времето са много под нулата, а налягането е толкова ниско, че би изпарило много бързо водата. Според НАСА, солите й позволяват да се задържи в рядката атмосфера на планетата повече време.

Снимка: Reuters

Експертите коментират, че водата може да се окаже много полезен ресурс при изпращане на евентуална пилотирана мисия до Марс.

Преди милиарди години планетата е загубила атмосферата си. От години учените търсят отговор на въпроса колко от водата на планетата се е изпарила и колко е останала блокирана в ледени резервоари под повърхността.

„Наличието на течна вода, съчетана с огромни отлагания от сол, говорят за наличието на океани, които са съществували преди 2-3 млрд. години”, коментира в студиото на bTV Новините Венцислав Кръстев от Астрономическа асоциация  - София.

По думите му големите очаквания сега са да се открият следи от живот или фосили. Той подчерта, че става въпрос за микроорганизми, съществували в ранните години на слънчевата система.