Европейската левица официално номинира Мартин Шулц за председател на Европейската комисия на предстоящите избори през пролетта на тази година.  Предизборният конгрес на левицата в Рим дава старт на кампанията за вота.

Настоящият председател на Европейския парламент получи подкрепата на 368 от общо 405 делегати.

„Ако успеем да постигнем мнозинство ще трябва да напрaвим завой към полтика на социална справедливост, на определяне на праг за минималните заплати”, заяви Шулц.

Според делегата Оравио Диас, председателят на ЕП е „перфектният кандидат след 15 години лоша политика. Искаме социална Европа и Шулц може да върне политиката сред хората.

По-рано Партията на европейските социалисти представи манифест с приоритени точки за политиката и програмите, които ще предложи на избирателите в Общността. В конгреса участва и българският премиер Пламен Орешарски, който заяви, че ще работи за по-голям дял на индустриалното производство в Брутния вътрешен продукт.

Снощи лидерите на ПЕС се събраха на официална вечеря, където бяха приветствани от президентът на партията Сергей Станишев.
Снимка: БГНЕС
„И ако си спомняте, когато за първи път я записахме в програмите, много хора недоумяваха какво точно пишем, но сега виждаме, че цяла Европа отдава значение много повече на индустриалния спектър, отколкото в миналото”, отбеляза Орешарски.

Той участва и на среща на левите европейски премиери. Към семейството на социалистите се присъедини и италианската Демократическа партия и новият министър-председател Матео Ренци.

„Ние от ПЕС искаме друга Европа. Европа може да бъде изградена отново. Имаме европейски отговорности, но изцяло сме ангажирани най-близко до гражданите - да седнем до тях, да ги чуем, за да може в крайна сметка да чуем в Брюксел притесненията на хората, които ги вълнуват. Това е голямата разлика между нас и опонентите ни”. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на официалното откриване на Конгреса.

Той започна речта си на италиански и излезе на трибуната с мартеница на ревера.

„Трябва да свършим много работа, трябва да излезем на улицата сред хората, да ги потърсим, чукайки от врата на врата, за да ги убедимм че е важно да отидат да гласуват и ако получим мнозинство, ще трябва да направим завой към полтика на социална справедливост и за праг на минималните заплати. Не еднакви в целия ЕС, но за налагане на минимум, обвързан с иконимическия капацитет на една държава. И не по-малко важно е да намалим безработицата сред младите хора, но и за техните родители, за да се знае, че бъдещето предлага шансове”, заяви Мартин Шулц по време на Конгреса.

Пламен Орешарски пожела успех на Мартин Шулц като кандидат за председател на ЕК. „Той е нашият силен кандидат”, отбеляза българският премиер. Нужна е промяна в политиката на ЕС, заяви министър-председателят.

Той посочи, че изборите за Европейски парламент идват във време, когато европейските страни все още не са се възстановили от икомическата и финансова криза, идват в период на криза на доверието в политиците и в институциите, на надигащ се национализъм и евроскептицизъм. Орешарски отбеляза, че това е резултат от политиката на консервативните партии в последните повече от 10 години. Ако продължим досегашната политика, няма да можем да решим нито един от тези проблеми, категоричен беше той.

На събитието беше и лидерът на листата на АБВ за европейските избори Ивайло Калфин. Той нарече Шулц "биткаджия".