Руското министерство на отбраната заяви днес, че САЩ използват "словесна димна завеса", за да прикрият нежеланието си да изпълнят своята част от задълженията си съгласно споразумението за спиране на огъня в Сирия, включително разделянето на частите на умерената опозиция от терористичните групировки, съобщи Ройтерс.

След третия ден от примирието, влязло в сила в понеделник вечерта, само сирийската армия спазва "режима на тишина", каза говорителят на министерството Игор Конашенков. В същото време части на умерената опозиция, "които са контролирани от САЩ", засилват обстрела на жилищни райони с цивилно население, каза той.

"Нещо повече, създава се впечатление, че целта на "словесната завеса" на Вашингтон е намерението му да прикрие това, че не изпълнява своята част от задълженията. Преди всичко за разделяне на формированията на "умерената опозиция" и "терористите", цитира ТАСС изявлението на Конашенков.

Той подчерта, че Русия още от първите минути на примирието изпълнява своите задължения - разположени са били пропускателни пунктове в Алепо, руският Център за помиряване на враждуващите страни извършва 24-часов мониторинг на обстановката във всички райони, за които важи сделката. Затова будят недоумение изявленията на Държавния департамент и Пентагона за перспективите Русия да изпълни споразуменията за Сирия, подчерта говорителят.