Решението на турските власти да превърнат музея „Света София“ в джамия едва ли ще бъде преразгледано в близко бъдеще, заяви Владимир Легойда, ръководител на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзката на църквата с обществото и медиите, предаде ТАСС.

На 10 юли Турският държавен съвет отмени решението от 1934 г. за превръщането на „Света София“ в музей. Веднага след това турският президент Ердоган обяви, че е подписал указ за смяна на статута на катедралата от музей в джамия, като на 24 юли в нея ще бъде извършена първата мюсюлманска служба.

Руската православна църква изрази съжаление по повод решението на Ердоган.

„След като решението е взето окончателно, надеждата ни е, че то ще се промени. Към момента, гледайки близкото бъдеще, нямаме основание да вярваме, че то ще бъде променено. Със сигурност историята ще постави всичко на мястото си“, заяви Легойда.

Той отбеляза голямото значение на „Света София“ за целия християнски свят.

„Ясно е, че официално това е вътрешен въпрос за Турция, но има неща, които надхвърлят официалните решения в страната. Това решение ще бъде възприето негативно в целия християнския свят. Няма как да очакваме друга реакция от християните“, обобщи представителят на Руска църква.

По-рано ръководителят на отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия Митрополит Иларион Волоколамски заяви, че превръщането на „Света София“ в джамия изглежда като умишлено влошаване на междурелигиозните отношения и ще бъде възприето негативно в Русия.

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил заяви в началото на юли, че промяната на статута на „Света София“ в Истанбул ще причини дълбока болка за руския народ, а запазването на неутралния статут на катедралата като музей ще помогне за развитието на отношенията между Русия и Турция

От 1934 г. сградата с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк се превръща в музей и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.