Екипажът на единия от трите задържани български риболовни кораба в румънското пристанище Констанца е бил освободен, след като е приключил разпитът на неговия капитан. Това съобщи в телефонен разговор за БТА посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

Новината беше потвърдена и за bTV от адвоката на сдружение "Черноморски изгрев". Той поясни, екипажите са освободени, но корабите останат на пристанището в Констанца, без да е ясно на какво основание.

"В момента тече разпита на капитаните на другите два кораба и се очаква, че в рамките на час, два той ще приключи и те също ще бъдат пуснати, като има доста голяма вероятност още тази вечер да бъдат освободени и десетимата моряци", казва посланик Влайков. Той добави, че близки на моряците са пристигнали на място и са им донесли дрехи.

Посланикът обаче посочи, че корабите ще бъдат задържани и запечатани с прокурорска заповед. "Предвид късния час, в който ще приключат разпитите, румънските власти вероятно ще позволят на моряци, които не успеят да се приберат тази вечер във Варна, да нощуват на един от корабите и той ще бъде запечатан утре сутрин", добави той.

Посланик Влайков подчерта, че през последните 36 часа усилията на българското министерство на външните работи и посолството са били насочени изцяло към работата по освобождаване на моряците, а как ще се развие въпросът с корабите зависи изцяло от румънската прокуратура.