„Използвате социалните мрежи, за да комуникирате с хората на Земята, как е интернет връзката при вас?“ Това попита основателят на „Фейсбук“ и главен изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг астронавтите на Международната космическа станция (МКС) в интервю, което се излъчваше на живо в социалната мрежа.

Въпросът беше на журналиста от bTV Светослав Иванов.

В продължение на дни организаторите на събитието събираха във „Фейсбук“ въпроси на потребители, които да зададат на астронавтите. Част от получените питания бяха одобрени от НАСА и подготвени за живото предаване.

„Интернет връзката е сравнително нова, но сме много щастливи, че я има – целият свят е свързан. Не е със същата скорост като на Земята, но е достатъчно добра и ни позволява да се свързваме с приятелите и семействата си, можем и да споделяме снимките и мислите, които ни хрумват за живота тук. Със социалните медии имаме огромна аудитория“, беше отговорът на астронавтите.

Не навсякъде живото излъчване във „Фейсбук“ вървеше без проблеми. Немалко потребители се оплакаха от накъсване, загуба на звука или недостъпност на стрийма.

Все пак обаче подобна връзка – с Космоса, и то с такава огромна аудитория, се прави за пръв път.

По време на интервюто екипажът на МКС отговори и на доста по-лични въпроси – относно подготовката им, за езиковите проблеми, които биха могли да имат (мисия на Станцията изпълняват космонавти от различни националности), за вкуса на храната в орбита, за забавленията си и др.