Министерството на правосъдието на САЩ официално определи Ню Йорк, Портланд и Сиатъл като "допускащи анархия" юрисдикции, което може да спре отпускането на федерални средства на тези управлявани от демократи градове, предадоха ДПА и „Ройтерс“.

Тези градове продължават да "допускат прояви на насилие, разрушение на имущество и отказват да предприемат разумни мерки за осуетяването на престъпни дейности", заяви министерството.

"Не можем да позволим получени от данъкоплатците федерални средства да се пилеят, когато под въпрос е безопасността на гражданите", заяви министърът на правосъдието Бил Бар.

Снимка: Ройтерс

Мярката е част от реакцията на администрацията на Тръмп срещу управлявани от представители на Демократическата партия градове, където през последните месеци протичат протести за социална справедливост, прерастващи понякога в палежи, мародерство и нападения над федерални сгради, отбелязва ДПА.

Бар обвини властите на тези градове и за повишените равнища на някои видове престъпления в тях.
По данни на Министерството на правосъдието уличните престрелки в Ню Йорк са скочили със 177 процента през юли спрямо същия период на 2019 г. В Портланд престрелките са нараснали с над 140 процента това лято спрямо този период на миналата година.

И в трите града местната власт е отхвърлила изпращането на служители на федерални правоохранителни органи за възстановяване на реда, заяви правосъдното министерство.