България е в топ 5 на основните страни производители на оръжие, използвано от групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Това става ясно от изследване на Института за изследване на оръжията, използвани в конфликти. Пред нас са само Китай, Румъния, Русия и Унгария.

Документът е резултат от 3-годишен труд, като от него се разбира, че България, Китай и Румъния имат най-голям дял при по-новите оръжия, като нашата страна е безапелационен лидер при изделията след 2000 г. При най-новите системи (модел след 2010 г.) северната ни съседка, САЩ и Русия ни изпреварват, но страната ни остава в челото на мрачната класация.

Има конкретни видове оръжия и муниции, при които българската продукция е в доминираща позиция – като 73-милиметровите ракети.

Според анализа, голяма част от оръжието е било закупено от САЩ и Саудитска Арабия през фирми посредници и след това, без разрешение от производителя, е отишло в ръцете на сирийски опозиционни сили, за да бъде накрая пленено или продадено на „Ислямска държава”.

Разкритието идва на фона на коментари на представители на властта у нас, че военните заводи през последните години най-накрая са излезли от периода на несигурност, забавени заплати и протести и са открили нови пазари за продукцията си. Дали след разгрома на джихадистите от „Ислямска държава” ситуацията в отрасъла няма отново да стане мрачна, предстои да видим.